Matei AVRAMESCU: Cont[aimn]ent

30 octombrie - 12 noiembrie 2013 Matei AVRAMESCU: Cont[aimn]ent

Matei AVRAMESCU: Cont[aimn]ent

expozitie |  CV artist | 

Cont[ainm]ent*

 

Din 2011, Matei Avramescu face pești în conserve. O face bine și a devenit (re)cunoscut pentru asta.

Sculpturile sale ating echilibrul fericit dintre familiar și simbolic, situându-se la granița dintre recognoscibil și suprarealism jucăuș. Impecabil lucrate tehnic, „conservele cu pești” dețin calități estetice și expresive distinctive. Structura formală pe marginea căreia variază creativ Matei Avramescu este ofertantă la nivel interpretativ și atrăgătoare, cu un puternic impact la nivel vizual. Dincolo de suprafața vizibilă a peștilor de diverse mărimi și forme, subzistă mesaje profunde ce vorbesc atât despre destinul personal al artistului, cât și despre contextul contemporan în general.~

Matei Avramescu lucrează cu o gamă variată de pești-personaje. Crap, calcan, pește cu solzi sau pește cu aripi, peștii-metaforă sunt individualizați, singularizați și reintegrați într-un discurs despre sinespațiu și celălalt. Artistul generează conținut prin separarea și circumscrierea unor elemente simple – peștii, dar cu o consistentă încărcătură simbolică, printre care referințele creștine sunt poate cele mai evidente.

Privite separat, sculpturile din materiale poveriste - tablă zincată, cositor, fierruginit – relatează povestea individului extras din mediul său natural și încapsulat într-o cutie rigidă. Artistul ne oferă însă atât viziunea izolării, cât și pe cea a deschiderii. Capacul atent rulat al cutiilor vizuale ne dezvăluie condiția solitară a individului, dar și posibilitatea contactului, a comunicării.

Se instaurează un veritabil parcurs inițiatic: de la peștele-ou cu care debutează seria de lucrări, la peștele cu aripi care marchează depășirea limitărilor impuse de context și capacitatea de a transcende cutia, încapsularea, izolarea. Lucrarea Tramvai face trimitere explicită la condiția paradoxală a omului contemporan, înghesuit în apartamente-cutii și mijloace de locomoție-conserve, totodată solitar, unic, irepetabil. Pentru că fiecare pește este diferit, iar împreună vorbesc despre diversitatea ființei și creativității umane.

 

Diana Ursan, curator AnnArt