Matei AVRAMESCU: Cont[aimn]ent

30 octombrie - 12 noiembrie 2013

Comunicat de presa din 30-10-2013

Galeria AnnArt vă invita la primaexpoziția personală Matei Avramescu, cont[ainm]ent, în spațiul Parter al galeriei. Expoziția reunește o selecție din fondul de lucrări al tânărului și talentatului sculptor Matei Avramescu, câștigătorul recent al premiului anual AnnArt. Show-ul personal marchează cea de-a treia întâlnire dintre artist și galerie, după participarea acestuia în expozițiile TAA_2011 și GAME, 2013, realizate în colaborare cu Ebienale și Festivalul Internațional George Enescu.

 

Matei Avramescu este absolvent al secției de sculptură din cadrul Universității Naționale de Arte din București, licență în 2011 și master în 2013, sub  îndrumarea conf. univ. dr. Darie Dup. Cunoscut pentru „peștii” săi deja emblematici, Matei lucrează cu materiale simple, poveriste – tablă zincată, cositor, fier  – pe care le modelează cu măiestrie în structuri complexe, ce conțin mesaje ironico-realiste la adresa societății și civilizației contemporane. Artistul dezvăluie ceea ce se află dincolo de interfața-capac a ceea ce cunoaștem, prin sculpturi ludice cu indiscutabile calități estetice și tehnice.

 

Am explorat zona artei situată în apropierea minimalismului, cu diferite influențe, cum ar fi pop-art, şi metode  tradiționale de îmbinare şi prelucrare a metalului, precum şi simbolismul. Am abordat în lucrările actuale simbolul peştelui, al creștinismul – totodată în legătură cu inconștientul, şi simbolul conservei. Deşi rece, consider acest stil minimalist cu care lucrez în momentul de față ca un atribut al simplităţii. În artă, apropierea de simplitate se obţine prin mai multe moduri de expresie si prin mai multe curente. Pentru mine, în acest stadiu, minimalismul și simbolismul sunt instrumentele cu care lucrez în căutarea  simplităţii. (Matei Avramescu)

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 octombrie – 13 noiembrie 2013.

 

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziții, oferă educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.