MIHAI ȚOPESCU trăiește și creează la Târgu Jiu (Jud Gorj, România). A absolvit Universitatea de Arte Plastice “Ion Andreescu” (secția sticlă) din Cluj, urmând ca în 1985 să se specializeze în cadrul Kunst Akademie Baden din Viena.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Mihai Țopescu a modelat sticlă mai bine de trei decenii făcând parte din generatia ’80, generatie de aur a artei în sticlă. Dupa ’89, detine propriul studio de sticlă unde reușește performante in domeniul sticlei ca material de expresie plastică. In ultimii ani, își îndreaptă antentia către land art și sculptură în situ, trecând așadar de la incandenscenta cuptorului la instalații ce devin manifeste în sprijinul sustenabilității, continuându-și apoi travaliul artistic spre zona conceptuală.

Artist complex ce aduce noutate prin fiecare capitol al operei sale, Mihai Țopescu a fost distins cu Ordinul Cultural oferit de preșendintele României, Premiul I și Premiul Național pentru Glass Design – sticlă, România, cu Medalia de Argint și Premiul Institutului American Interfatih, Philadelphia, SUA (1992),  Premiul Salonului Național pentru Sculptură “Constantin Brâncuși”, Premiul Artelor Focului oferit de Uniunea Artiștilor Plastici (2003, 2004), Premiul pentru Arte Decorative UAP (2004, 2016) iar în 2022 i se acordă Premiul pentru Artă Plastică “Ion Andreescu” de către Academia Română.

Începând cu anul 1982, Mihai Țopescu a participat la numeroase expoziții în țară și străinătate (Japonia (Kanazawa), Bienala de artă de la Beijing, China, Bienala de la Veneția  (2015, 2022) etc.), a participat la cele mai importante simpozioane internaționale ce au avut ca tematică sticla, iar în momentul de față, lucrările sale se află în muzee de artă din Germania, Danemarca, Italia, Cehia și România (în colecția Parlamentului European și în colecții private).

Proiectele sale de land art au fost expuse în spații precum Château de Beloeil, în Belgia (în cadrul Festivalului de Artă Europalia, 2019), la Cuhnia Palatelor Brâncovenești (Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, 2018) și la sediul Institutului Cultural Român din Veneția, în Lisabona (2018). Mai mult decât atât, artistul a fost și protagonistul unor filme artistice și documentare: Trap for The Sun (TVR, 1998), Anatomy of Glass (2010), SacriFace (Mihai Țopescu, Glass Studios -2013, 2015).

Mihai Țopescu