(n.1985)

Absolvent Masterat Universitatea Națională de Artă București, secția Sculptură.

Prof. Vlad Aurel, anul 2010

„Lucrarea Bătrânul face parte din proiectul de master și anume –Despre om – interactivitate, cinetism.

După cum spune și titlul proiectului, am ales să experimentez o latură a sculpturii și anume mișcarea – sculptura cinetică. În același timp am ales să exprim prin aceste lucrări caracteristici ale naturii omului sau ceva despre el ca și comportament, situație.

Fiindcă este o sculptură cinetică de genul Rube Goldberg, mișcarea este complicată. Pentru a înţelege de unde pleacă și unde ajunge mișcarea, lucrarea trebuie privită (ca un fir epic) de la un capăt la celălalt. Totul începe de la un motoraș alimentat de la o mică baterie ce pune în mișcare un întreg mecanism. Mișcarea ajunge în cele din urmă la un baston - de fapt acest baston face ca Bătrânul să pășească.

Mișcările lente pe care le face bastonul, care de altfel trage după el întreaga sculptură cinetică, încearcă într-un fel să preia atitudinea unui bătrân. Bastonul are o mișcare aparent simplă: se ridică, trage…, însă în spatele acestei mișcări se află un mecanism complicat. Întregul mecanism – motorul, roțile, tijele de sârmă fac posibilă această mișcare. Lucrarea se încadrează perfect în conceptul Rube Goldberg pentru că deși mecanismul este unul complex, face un lucru foarte simplu - mișcă un baston.

Întreaga compoziție este realizată din sârmă, părțile componente fiind lipite cu cositor. Din această cauză dă un sentiment de fragilitate. De fapt aceasta este și intenția, pentru că am vrut să deaacest sentiment de fragilitate dar în același timp ea să funcționeze, să se miște.

Sculptura Bătrânul are o ușoară notă umoristică dacă ne gândim la mișcarea ușoară pe care o face bastonul, puțin tremurată și înceată. Dacă aș fi făcut o lucrare greoaie, din fier sudat, care sa aibă o rezistență foarte mare ar fi dispărut acea fragilitate și misterul dacă funcționează sau nu.

Tehnologia folosită este minimă, deoarece nu s-au folosit motoare comandate de microcontrolere sau software (de către calculator).”

Mihai Bonciu, septembrie 2011

Mihai Bonciu