(n. 1989, Rădăuți, România)

Absolvent de licență în arte vizuale și ilustrație la Coventry University, în 2013, tânărul artist a beneficiat între 2013 şi 2014 de o rezidență la The Pod, Coventry, Marea Britanie, și are în desfășurare un master în pictură la Slade School of Fine Art, Londra. Teleagă practică o pictură distinctivă la nivel expresiv și tehnic, cu straturi de culoare suprapuse în imagini, peisaje și locuri situate la granița dintre figurativ și abstract. În lucrările sale prezente în expoziții de grup din Londra, Coventry, Cardiff și Birmingham se manifestă o constantă tensiune între spațiul natural și cel construit, între memorie și istorie – teme centrale explorărilor sale teoretice. Mircea Teleagă a expus pentru prima oară în București la galeria AnnArt, în cadrul expoziției de grup TAA_2014. Trăiește și lucrează în Londra.

Spațiile abordate sunt locuri în care mi-am petrecut o importantă parte a copilăriei dar, în același timp, ele au fost și scene pentru evenimente dramatice din secolul XX, lucruri pe care le-am aflat în timpul liceului și care au continuat să mă frământe ulterior și în lucrările mele. 

Unele pânze tind spre abstractizare, subliniind lipsa informațiilor din punct de vedere oficial-istoric, dar și denotând preocupările personale pentru ambiguitate, iluzie și erodarea, depășirea figurativului atât în pictură cât și în viață.

Un loc sau un peisaj nu poate vorbi despre ceea ce s-a petrecut acolo, astfel că pictorul joacă rolul unui intermediar sau al unui traducător între spațiu și privitor. 

(Mircea Teleagă)

Mircea Teleagă