Miercuri, 26 iunie, ora 6 p.m., vernisăm prima expoziţie personală Andrei Tudoran la galeria AnnArt. :Out of Memory ] include 21 de lucrări de pictură prin care artistul işi propune să găsească o conciliere între un traseu tributar unei tradiţii culturale / picturale şi influenţa pe care o au asupra artistului noile medii tehnologice de producere şi vizualizare a imaginii.

„Lego-logo-largoˮ poate fi o parolă eufonică pentru universul cvasifigurativ a lui Tudoran; un descântec hi-tech.

Despre istoria (recentă) traumatică şi mitologiile personale (între chipul lui Lenin şi Sfinxul Bucegilor), despre supravegherea videostradală şi paragina urbană; despre comunism-postcomunism, industrial şi postindustrial, fluxul imagistic este fragmentat compozițional şi, ades, efritat la nivel morfologic. După un deceniu de carieră şi un doctorat vocațional dedicat arhivării şi bazelor de date vizuale, artistul atinge o coerență şi o productivitate stilistică notabile.~ Generatorul de invenție figurativă din pictura densă şi seducătoare a lui Andrei Tudoran este graful pierderii de memorie din imaginea digitală (glitch-ul). Este mărunțirea în mici asize dreptunghiulare ale unei configurări pixelizate, adică eroarea digitală a imaginii de pe ecran. Ingineria vizuală a mediului electronic se dovedeşte astfel o sursă generoasă de „iconicitateˮ a Deconstrucției Istoriei. De pe poziția nostalgic-ironică la estetica muzeală a tabloului, artistul propune glissando-ul de sens Picture-Pictură.

Virată tonal în roşu est-propagandistic, seria din ultimii doi ani are încă o marcă „Tudoranˮ: golurile surpriză ale suportului, pânza de in lăsată genuin, rectangular, şi pedant rezervate stratului bine lucrat al Picturii.

Aurelia Mocanu