AnnArt prezintă timp de 3 zile – 9, 12 și 18 aprilie 2012 - o selecție din lucrările artistului din anii ’70 – ’90 – sculptură, grafică, pictură, artă video, colaj. Expoziția este însoțită de o seară de reflecție asupra creației lui Paul Neagu și asupra însemnătății contribuției sale la inventarea unui nou limbaj estetic european în contextul artei conceptuale și a minimalismului. Într-o succesiune de intervenții informale au vorbit celor prezenți despre moștenirea mai ales neștiută în România a marelui artist româno-britanic Gabriela Massaci, prințesa Marina Sturdza, Matei Stîrcea-Crăciun și Iolanda Costide.

Doresc să situez creaţia lui Neagu în chiar centrul unuia dintre cele mai importante curente ale artei moderne, cel care izvorăşte din dialectica Minţii şi a Materialului. (…) Suntem pe filiaţia Brâncuşi, Malevich, Gabo. 

David Brett

 
Influenţa (lui Neagu) a fost puternică. Nu este o coincidenţă că între sculptorii britanici ai anilor '80 şi '90, cei mai notorii, au fost elevii lui - Cragg, Deacon, Gormley, Houshiary, Kapoor, Langlands & Bell, Whitered.

John McEwen

Am realizat atunci că Paul Neagu nu intenţiona să producă obiecte de artă în sensul normal şi acceptat de către cei care cred în virtuţile artei pentru artă. Obiectele din acea cameră se cereau a fi considerate ca receptacole de energie spirituală. Ele erau recipiente destinate să reorganizeze memoria rasei europene.

Richard Demarco


Izbăvită de convenţia îngustă a grafismului, Cratima evolueză neîngrădit în imaginaţia lui Neagu, se preschimbă într-un concept de cuprindere universală, apt să dea seamă de devenirea fiinţei umane, a lumii, a cosmosului.

Matei Stârcea-Crăciun

Pe parcursul expoziției vor rula filmele de performance art:

- Cutiile lui Neagu, Bucureşti, România, 1968; 16mm b/w film, muzica Edgar Varese, 10min

- Hyphen Ramp, Serpentine Gallery, London 1976; b/w film

- Cake Man Event, Sigi Krauss Gallery, London 1971; 35mm co film;

- Blind's Bite, Paul Neagu's Studio, Highbury, London 1975; 1/2" b/w/video 

Cu mulțumiri MNAC și Paul Neagu Estate, dlui Mircea Roman precum și dlui Anton Neagu, fratele artistului.

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro.