Aflat în prezent în rezidență de creație la Berlin, tânarul Claudiu Lazăr revine la galeria AnnArt cu Windbell.  un proiect de  instalație interactivă site-specific.

Aceasta este prima instalație prezentată public de artist, materializarea unei serii de proiecte-experiment de atelier care semnaleaza interesul pictorului de a multiplica modurile de investigare conceptuala a resorturilor lumii înconjurătoare. Trecând radical de la abordarea primitivistă pe care o folosește în culoare la o volumetrie simplă în metal, Lazăr ne propune astfel un nou discurs, o explorare a modului in care natura re-creată lucrează împreună cu spațiul și sunetul.

Instalația se compune dintr-o secvență semi-circulară dublă, construită din țevi de metal, suspendată la un metru distanță de sol, prin care vizitatorul-participant trece și pune în mișcare un flux de sunet, substituindu-se palelor aleatorii ale vântului din spațiul deschis, natural.

OM - OBIECT - SUNET - SPAȚIU - OM

“Scopul vieţii este de a trăi în acord cu natura.” 

Zenon din Elea

Dar dacă omul înlocuiește natura?

De la începutul istoriei noastre, omul a transformat natura în material și materialul a fost transformat în obiect. A creat o breșă în firesc și a fondat societăți folosind mijloace artificiale precum limbajul. A schimbat un curs natural într-un dom artificial respectând într-un fel sau altul o parte din legile firești. 
Instalația interactivă expusă prezintă simularea unui paradox, aduce un obiect din exterior, modelat și sintetizat în interior, acțiunea naturală fiind înlocuită de cea umană.

Claudiu Lazăr