Expoziția este a treia personală la AnnArt a artistului, după Shadows (2012) și Teoria cercului (2013), și reunește un fond impresionant de 58 de lucrări în ulei pe pânză, însoțit de o bogată mapă de schițe de pictură – precum și, tot sub semnatura artistului, de proiectul video Levitate.

Noua serie, realizată pe parcursul a trei ani, adâncește și extinde teme predilecte de reflecție ale artistului – tensiunea existentială a omului contemporan, urbanul ca refugiu și loc al neliniștii, șansa desprinderii din terestrul comun către vazduhul angelic. Complexitatea abordării acestor teme este dată și de cromatica de forța, desfasurată pe variate formate de dimensiuni - de la 100 x 150cm si 140 x 220cm - pana la varful de lance 160 x 310cm).

"În datele ei de fond, pictura actuală a lui Francis Chiuariu a rămas aceeasi, constantă - abundentă s versatilă, ostentativă și suculentă, dezinvoltă si intensă, cum scriam altädată si totuși ceva esențial, un accent important, s-a schimbat. În matricea ei stilistică regāsim în continuare atracția pentru elemente hiper- si fotorealiste cu efecte glamour, urme ale stilurilor neoclasic și simbolist de odinioară, o sensibilitate retiniană de tip fin de siècle alăturată unor cromatisme cu alură high-tech. Dar combinatia dintre aceste ingrediente rafinate are acum alte proporti si primește o aură crepusculară si vag cataclismică, ce deschide pictura spre un orizont metafizic profund si ambiguu.

Asistăm acum, desfăsurată pe pânze ample, generoase, la defilarea unei umanităti mai diverse, mai amestecate, femel, copii si bărbati, cu vârste si actiuni diferite, mergând, privind, alergānd, prinși in vartejul unui mare oraș vag definit, și al unel tensiuni fāră nume. O fetiță într-un peisaj lichid, ruinat, strābātut de erupții de culori întunecate. Un băiat care fuge oblic, printre fâșii de spațiu rupt, explodat. Bărbați si femei, adesea singuri, în mijlocul unor peisaje urbane descompuse caleidoscopic, fărâmițate in scânteieri feerice, ca de reclamă sub ploaie sau ceață, sau dimpotrivă sumbre, blurate, ca in desertul incert al unui no man's land.

Surprinse de sus, de la mică înăltime și cu o stranie claritate, personajele anonime ale lui Chiuariu evoluează în interiorul unor compozitil schițate evaziv și totuși dramatice, în care pare că un ochi mai mare, atotväzätor, observă de aproape, cu curiozitate și minuție, ceva vizibil și invizibil totdeodată. Ceva care se lasă și nu se lasă captat." (Magda Cârneci, curator)