Miercuri 29 martie, ora 19, galeria AnnArt verniseaza solo show-ul Gheorghe Fikl- The End of History. In continuarea expozitiei de o noapte de la Palatul Stirbei din toamna anului trecut, timisoreanul Gheorghe Fikl intra in portofoliul galeriei AnnArt, si in atentia publicului bucurestean, cu un solo show de pictura ce reuneste lucrari din 2016 - 2017, exploratorii ale curentului subteran care compune noua etapa creativa a artistului. Prezente si absente, motivele definitorii ale lumii Fikl – compozitii cu animale in spatii somptuos-baroce – se transforma subtil intr-o citire a lumii cuprinse de angoasa si freamat existential, in portrete ale unui imprecis si incert sfarsit de lume, numit inceput de drum.

Noul solo show, deschis pentru public pe o perioadă de şase săptămâni, este însoţit de un text critic semnat de Aurelia Mocanu şi marchează începutul unui sezon internaţional important pentru Gheorghe Fikl, care va avea, începând din 15 mai, o expoziţie personală de anvergură la Muzeul Naţional Ajuda din Lisabona.

Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Fikl este creatorul unui univers vizual somptuos, în cheie teatral-barocă, în care faimoasele sale animale de forţă şi angoasă - tauri, păuni, câini sau oi - sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, stăpânite de un hedonism violent şi neliniştitor.

Aceste motive definitorii ale lumii Fikl sunt prezente şi totodată absente în noua serie The End of History: compoziţiile şi personajele picturale ale spaţiilor închise se deschid acum către plein-air, cu ieşirea în câmp - unde pictorul surprinde, în noutate absolută, personajul uman aflat, singur, în confruntarea cu spaţiului şi timpul necunoscut. Noile picturi ne oferă un subtil prilej de reflecţie asupra tensiunii noastre existenţiale permanente. Într-o lume atât de sfâşiată azi de teroare şi distrugere, pictorul pare că regăseşte însă umanitatea noastră profundă, resursa noastră de a ne întâlni cu sine, în intersecţia timpului personal şi istoric.

Până de curând mai puţin cunoscut publicului larg bucureştean, dar urmărit cu interes de cunoscătorii de artă şi confirmat printr-o serie de rezultate remarcabile în licitaţii publice, Gheorghe Fikl a avut în ultimii ani o ascensiune de cotă şi interes critic care îl fac să se numere între artiştii contemporani importanţi ai generaţiei de creatori din România post-comunistă. Cu expoziţii personale de pictură şi fotografie la Timişoara (între care cea mai recentă, la Muzeul Naţional de Artă, a contribuit decisiv la candidatura câştigătoare a oraşului pentru Capitală Culturală Europeană), precum şi la Luxembourg sau New York, Fikl are lucrări în colecţii private din ţară şi din străinătate – în SUA, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Andora, Luxembourg, Germania, Italia ( între care colecţia Prinţului de Wales sau a Fundaţiei Maria Nobrega, şi recent, a Fundaţiei Bonte).  Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi Socolari.