Galeria AnnArt va invita joi 12 noiembrie, 6:30 pm, la vernisajul expozitiei Gradini pentru Dinu Pillat semnata Stefan Caltia, aceasta putand fi vizitata pana pe 30 decembrie 2015.

"Răsfoind o carte de poeme de Rainer Maria Rilke, Ştefan Cȃlţia l-a întȃlnit în spirit pe Dinu Pillat, intelectualul cu destin frȃnt care le tălmăcise în limba romȃnă. Închizȃnd cartea şi ieşind în grădina casei sale, străbătȃnd-o, pe alee, către atelier, şi-a dat seama că ar putea alina în mod simbolic una dintre dorinţele neîmplinite ale celui din urmă – exprimată după ieșirea din închisorile comuniste şi menţionată în prefaţa semnată de Ileana Mălăncioiu –, aceea de a lucra ca paznic într-o grădină publică.

Imaginate cu gȃndul la Dinu Pillat, ca „daruri” aduse acestuia, grădinile pictate şi desenate de Ştefan Cȃlţia în perioada 2012-2013 se grupează în două sub-serii, ce formează nucleul pornind de la care s-a alcătuit cea de-a treia expoziţie personală a artistului la Galeria AnnArt. Cele şase lucrări în ulei expuse în a doua încăpere a spaţiului galeriei, sunt, din punct de vedere iconografic, singulare în opera recentă a lui Ştefan Cȃlţia: peisaje în sens literal, din care lipsesc motivele recurente ale imaginarului său, precum acei călători care străbat vedute, plutind şi avȃnd ochi ce par goliţi de prea multă melancolie. Locul lor este luat, aici, de ceea ce cunoscătorul operei lui Ştefan Cȃlţia poate percepe ca pe un gol iconografic tensionat, marcat, în unele dintre lucrările acestei sub-serii, prin figurarea unei dȃre de lumină ce taie imaginea central, ca o unică „întȃmplare” compoziţională cu natură ambiguă: cromatică şi potenţial narativă deopotrivă.

Cea de-a doua serie subsumată temei grădinilor pentru Dinu Pillat, formată din 16 desene, este o continuare a unei preocupări mai vechi a artistului pentru acele trame grafice asemănătoare unor filigrane alcătuite din motive vegetale şi de bestiar, precum şi din motive simbolice cu un caracter precumpănitor creştin. În acelaşi interes artistic se încadrează şi cele cinci desene pe calc din seria Desenelor pentru Herina, montate în alveola formată în dreptul ferestrei primei încăperi a spaţiului expoziţional. Gȃndite iniţial pentru a fi expuse în nava faimoasei biserici medievale în stil romanic din Bistriţa-Năsăud, ele sunt recontextualizate la Galeria AnnArt cu o dublă menire: de a aşeza sacrificiul lui Dinu Pillat şi al familiei sale – după cum însuşi a făcut-o – sub semnul ideii creştine şi de a deschide spaţiul galeriei către cel al propriei grădini, prin semi-transparenţa calcului acoperit cu desene, scăldat în lumina ce pătrunde prin marea fereastră."

Patricia Bădulescu, curator

Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro