Marți, 28 februarie, am vernisat expoziția de grup a 6 artiști, exponenți ai Școlii de la Cluj, care în urma unei rezidențe de artă în Județul Bihor, aduc în atenție motive tradiționale din zonă, transpuse într-o viziune actuală. În operele create, Anca Bodea, Arthur Hengeli, Călin Dumitrașcu, Ioana Olăhuț, Robert Andacs și Taisia Corbuț îmbină sub același concept expozițional o lume arhaică inspirată de zone uitate de lume cu una modernă, în căutările lor legate de formă sau culoare.
"O tabără de creație. M-am întrebat adesea ce mai înseamnă o tabără de creație, pentru mine și pentru colegii mei de breaslă? Cum ne mai raportăm la plein-air și la intenția de a surprinde lucrurile în lumina oportună, la șevaletul, pânzele și pensulele năclăite cărate prin văi și peste dealuri? Când mergi într-o tabără de creație îți părăsești temele, schițele și modurile de a face lucrurile în atelier, abandonezi confortul previzibil și eficient al muncii planificate, etapizate. Pornești într-o călătorie de aprehensiune și apropriere a unui nou teritoriu, parcurgi cu privirea alertă a unui copoi de vânătoare spațiile naturale, alcătuirile arhitecturale, oamenii locului și cutumele de relaționare, obiectele create, aranjate, uitate… Înarmat doar cu filtrele personale prin intermediul cărora percepi realitatea și cu grila de lectură pe care o aplici lumii, o plasă pescarească cu ochiuri foarte mici, care extrage din ceea ce te înconjoară un dram de semnificație. Parcurgi vigilent conturul lucrurilor în speranța că vei găsi ceva care să te rețină, să te emoțineze, să te intrige, ca într-o vânătoare de comori (treasure hunt) imprevizibilă și neplanificată. Suficient de mult încât să îi faci loc în panoplia subiectelor și temelor tale, să îi dedici câteva ore/zile/săptămâni de atenție și să te apuci să cari după tine șevalete improvizate și sticle incerte cu solvenți.
Într-o astfel de aventură ne-am lansat vara trecută, la invitația colegului intr-ale artelor Dorin Negrău care ne-a găzduit cu generozitate în muzeul viu al Centrului de Conectare la Viața Simplă. Cu intenția de a spune ceva despre lucrurile alcătuite cu grijă în ultimul secol, recuperate și înscenate cu afecțiune în ultimul deceniu, precum și despre noi și arta noastă; despre zona de suprapunere temporară a acestor două lumi, ca într-o inferență logică bine temperată".
Ioana Olăhuț, artist si curator